Misali Alem Kitap İncelemesi
Misali Alem Kitap İncelemesi
Kudret Yılmazer tarafından kaleme alınan Misalî Âlem, yazarın ilk kitabı olarak karşımıza çıkıyor. İlk sayfalardan itibaren merak ve heyecan öğeleri son sayfalara kadar da okuru kitabın içine çekiyor. Sürükleyici bir üslupla kaleme alınan Misalî Âlem’de, okurların özellikle ilk gençlik yıllarındaki dönemlere dönüp yaşadıkları içsel çatışmaları yeniden hissetmeleri de oldukça mümkün. Kitapta yer alan merak öğelerinin yoğunluğu, gençlik ve macera türünde kitap arayışı içinde olan okurları tek bir kitapta buluşturmuş oluyor. Kahramanlarından ayrılmak istemeyeceğiniz Misalî Âlem’i gelin biraz daha yakından inceleyelim.
Lise son sınıfta öğrenim gören Asya, ilk gençlik yıllarının verdiği pek çok duygusal ve içsel duygu geçişlerini kendi kendine atlatmaya çalışan kitabın baş kahramanı olarak karşımıza çıkıyor. Asya; babasıyla birlikte yaşayan, genellikle yalnız başına sorunlarını kendi iç dünyasında çözümlemeye çalışan bir genç kızdır. Okulunda gözde bir konumda yer edinmiş olan Çisem ise Asya’nın kendisine hayran olduğundan habersiz, popülerliğiyle meşgul olan, kitabın bir diğer baş kahramanıdır. Çisem ve Asya, kişilik özellikleri bakımından birbirlerine oldukça tezat sayılabilecek karakterlere sahiptir. Asya, daha çok tüm duygusal geçişlerini tek başına yaşayan bir kızken Çisem, tüm duygusal boşluklarını, bitmeyen enerjisi ve kalabalık çevresine sergilediği kahkahalarıyla doldurmaya çalışır.
Misali Alem Kitap İncelemesi
Asya ve Çisem ekonomik olarak birbirlerine denk sayılabilecek aile nüfuzlarına sahiptir. Ancak aralarındaki denklik, yalnızca bu ekonomik nüfuzdan kaynaklanıyor. Onun dışında kişilikleri birbirlerinin neredeyse tam tersi olan bu iki kızı, bir araya getiren olay örgülerinin titizliği, okuyucuyu saran en önemli unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Asya’nın arkadaşları tarafından gizemli sayılabilen tutumlarının peşine düşen Çisem, aralarında oluşacak güçlü bağdan habersiz Asya’yı keşfedebilme çabalarına girişir. Asya ise dışardan kendisine her zaman ulaşılmaz izlenimi veren Çisem’in kendisine yönelen dikkatinin tadını çıkarmaya çalışır. Ancak Asya, bu yakınlaşmaların yıllardır arayışı içinde olduğu annesine de bir köprü olacağından bihaberdir.
İlk gençlik dönemi ve macera alt yapısında Kudret Yılmazer tarafından kaleme alınmış olan Misalî Âlem’de yalnızca gençlik/macera türünde değil, geniş bir içsel yönelim konuşmalarını da bir arada görüyoruz. Asya’nın sıklıkla duygularını kontrol altında tutmak için kendiyle yaptığı savaşlarda ve annesini yeniden bulabilmek için giriştiği
eylemlerde bu içsel yönelim konuşmalarına rastlamış oluyoruz. Asya, Çisem ile birlikte hiç beklemediği bir anda yollarının kesişmiş olmasının şaşkınlığını atamadan, annesine açılan kapılar olabileceğini de keşfetmiş olacaktır. Kahramanlarımızı ortak bir paydada buluşturmuş olan olay örgülerinin yüksek enerjisiyle birlikte, kitabın soluksuz okunduğuna da şahit olmuş oluyoruz.
Kitapta dikkat çeken bir diğer olguysa, Asya için pek çok sorunun çözümü olabilecek olan Çisem ile yollarının kesişmesinin, Çisem için de yüzleşmekten korktuğu çocukluk ağrısının Asya’da şifa bulacak olmasıdır. Serinin ilk kitabı olan Misalî Âlem’de, gençlik sancılarının iyileşebilme arayışlarını da bir arada bulabiliyoruz. Aile olabilme ve yarım kalan yanları tamamlayabilme çabaları da kitapta kendimizden bir şeyler bulabileceğimiz içsel bir seyahate çıkmamızı sağlıyor.
Misali Alem Kitap İncelemesi
Kudret Yılmazer’in, okuyucularını soluksuz bir macera örgüsüyle son satırlara kadar sürüklediği Misalî Âlem, birbirlerine zıt olabilen her şey içindeki ilahi dengeyi de karşımıza çıkarıyor. Kendini tanıma, bulmaya çalışma, arama ve ararken de tamamlandığını keşfetme yolculuğunda, Misalî Âlem arkadaşlığını hissetmek mümkün. İçsel çatışmalar ve yüzleşmekten korkulan her şeyin, aslında sadece bakmaktan çekinilen bir ayna olduğunu da kitapta hissedebiliyoruz.
Misalî Âlem’de yer alan diyaloglar ise okuyucunun soluksuz bir maceraya davet edilişinin örneklerini sunuyor. Gençlik dönemlerindeki sosyal ve ailesel sorunların da satır aralarında yansıtıldığı kitapta, ebeveynlerin de farkında olmadan neleri göz ardı ettiği ya da çocukları büyürken onlarda neleri kaçırdığı da karşımıza çıkmış oluyor. Anne-baba rollerinde, kişilerin yeterli olamadıkları, kendi hayatlarını kaçırmamaya çalışırken esas kaçan ebeveyn-çocuk ilişkilerindeki aksaklıkları da Misalî Âlem’de bulabilmek mümkün.
Kudret Yılmazer tarafından kaleme alınmış olan ve serinin ilk kitabı olarak karşımıza çıkmış olan Misalî Âlem, gençlik yıllarında hemen her bireyin karşılaşabileceği içsel çatışmaların yanı sıra ailesel sorunların da kişilik gelişiminde nasıl yansımalara gebe olabileceğini sezinletiyor. Soluksuz okunabilen Misalî Âlem, aile içindeki ve kahramanların kendi içlerindeki sırlarla örülü macerada, ikinci kitabı heyecanla beklemeyi de sağlamış oluyor.
Misali Alem Kitap İncelemesi başlıklı yazımızı okuduğunuz için teşekkürler sizde yorum yapmayı unutmayın lütfen…
E-kitap olarak okudum, oldukça sürükleyici bir roman olmuş. Ayrıca e-kitap olması telefonumdan okuma şansını verdi. Herkese tavsiye ediyorum.