Ana Sayfa Kitap Franz Kafka “Dönüşüm” Kitap İncelemesi

Franz Kafka “Dönüşüm” Kitap İncelemesi

1128
2
Franz Kafka
Reklam

Franz Kafka “Dönüşüm” Kitap İncelemesi

Franz Kafka “Dönüşüm” Kitap İncelemesi

FRANZ KAFKA

DÖNÜŞÜM

Franz Kafka Kimdir?

Dünya edebiyatının önemli yapıtaşlarından birisi olan Franz Kafka, modernist bir yazar olarak bilinmektedir. Kafka Avusturya-Macaristan krallığı sınırlarında yer alan Prag’da doğmuştur. Prag günümüz Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olmakla beraber Alman ve Dünya Edebiyatının elmaslarından olan Kafka’ya ev sahipliği yapmıştır.

Kafka zengin ve soylu bir ailenin çocuğudur. Babası köklü bir tüccar, annesi de zengin bir ailenin ferdi olarak bilinmektedir. Altı kardeş olan Kafka bazı kardeşlerini Yahudi soykırımın da kaybetmiştir.

Ailesi ile İlişkisi

Franz Kafka ne annesiyle ne de babasıyla sağlıklı ilişki kuramamıştır. Gereken ebeveyn sevgisini alamamış olan Kafka babasına olan nefretini eserlerinde net bir şekilde belli etmiştir. Babasına olan nefretinden dolayı yaşamının geri kalanında kendini değersiz ve hiç olarak nitelendirmiştir.

Kafka 40 yıllık yaşantısını eserlerinde ele aldığı gibi mutsuz bir şekilde tamamlamıştır. Hiç evlenmemiş ve ömrünü verem hastalığına yakalanarak acılar içinde tamamlamıştır.

Dönüşüm

1915 yılında ilk kez yayınlanan “Dönüşüm” Kafka’nın önemli eserlerinden biri olmakla beraber metamorfozu kullanarak kaleme almıştır.

Kitabın en önemli ve bilinen özelliği Gregor Samsa’nın bir sabah uyandığında böceğe dönüşmesidir. Birçoğumuzun Gregor’a üzülmesi olağan hallerden olsa da yukarıda da anlattığımız üzere Kafka’nın babasına olan nefretinden dolayı bu eserinde babasından böcek olarak bahsetmektedir.

Gregor yaşadığı bu ani değişime ilk zamanlar adapte olamamıştır. Zaman geçtikçe Gregor’da bedeninin değişimine ayak uydurmaya başlamış alışkanlıklarını bu yönde değiştirmiştir. Gregor karanlık köşelerde saklanıyor, çürümüş meyve ve sebzelerden son derece keyif alıyordu. Kız kardeşi olan Grete Gregor’u ne kadar sevse de onun bu değişiminden daha sonra rahatsızlık duyan ilk kişi olmuştur. “Buradan gitmeli… tek çare bu, baba. Ama onun Gregor olduğu düşüncesini kafandan atman gerek. Bizim asıl felaketimiz, bunca zaman bu düşünceye inanmış olmamız. Fakat o nasıl Gregor olabilir ki? Gregor olsaydı eğer, insanların böyle bir hayvanla birlikte yaşamalarının olanaksızlığını çoktan anlar ve kendiliğinden çıkıp giderdi…”. Bu söz üzerine babası Gregor’dan kurtulmak için ona büyük bir öfke beslemektedir. Her fırsatta Gregor’un ölmesi içinden elinden geleni yapar ve bunda da başarılı olmaktadır. Gregor sessiz ve tek başına zavallı bir halde ölüme terk edilmektedir. Gregor’un ölümünden hiçbir aile bireyinin üzüntü duymaması da başka bir dikkat çekici husustur.

Kafka ötekileştirilmeyi, hor görülmeyi ya da başka bir değişle dışlanmayı kendi iç dünyasında yoğurarak bambaşka bir dilde bizlere sunmuştur. İnsanların toplumsal sorunlarını, zihniyette ki bozuklukları insan bedenini hamamböceğine enjekte ederek yansıtmış ve bunu yaparken okuyucunun bir yerden sonra hamamböceğine odaklanmasını da sağlamıştır.

Son olarak “Dönüşüm” hakkında şunu söyleyebiliriz ki insanlar hangi koşulda olursa olsun düşüncelerini değiştirmediği sürece tıpkı Gregor’un böcek olduğu halde çalışmayı ve borçlarını ödemeyi düşündüğü gibi hayata tek bir kalıptan bakmaya mahkumdur.

Franz Kafka “Dönüşüm” Kitap İncelemesi

Önceki İçerikNeden Geldik
Sonraki İçerikBiliyorum Farkındayım Ama Yapamıyorum Saçmalığı
Merhaba sevgili okurlarım. Edebiyata olan tutkum, küçük yaşlardan beri kitaplarla iç içe büyümemden kaynaklanıyor. Okuduğum her eser, bana yeni bir dünya, yeni bir bakış açısı, yeni bir duygu kazandırdı. Yazmaya başladığımda ise, kendi dünyamı, kendi bakış açımı, kendi duygularımı ifade etmenin heyecanını yaşadım. Edebiyat, benim için sadece bir hobi değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi. Bu blogda, edebiyatla ilgili düşüncelerimi, eleştirilerimi, önerilerimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım. Umarım keyifli ve faydalı bir okuma deneyimi sunabilirim.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz