Ana Sayfa Kitap İyi Yolculuklar Kitap Yolculuğu

İyi Yolculuklar Kitap Yolculuğu

182
0
İyi Yolculuklar Kitap Yolculuğu
Reklam

İyi Yolculuklar Kitap Yolculuğu

İyi Yolculuklar Kitap Yolculuğu

Selamlar sevgili okur,

Hayatımızda elimize aldığımız, dokunup hissettiğimiz, sayfalarını incelediğimiz kitaplar bizi çeşitli yolculuklara çıkartır.

Şimdi sizle iki ayrı yolculuğa çıkacağız. Burada bahsedeceğim Türk ve dünya edebiyatının  iki çok özel kitabı olan Kürk Mantolu Madonna ( Sabahattin Ali ) ve Satranç ( Stefan Zweig ).

Bu yolculuklarda adını bilmediğimiz iki anlatıcı bize rehberlik ediyor. Kürk Mantolu Madonna’da çalıştığı yerdeki arkadaşı Raif Efendi ile sohbet edip onu tanımaya çalışırken bir arkadaş iken Satranç kitabında ise çıktığı gemi yolculuğunda bir satranç şampiyonu ile karşılaşan ve onu yakından tanımak için bir satranç maçı ayarlayan bir yolcudur.

Anlatıcıların hayatlarını değiştiren ve kitaplardaki asıl konunun kahramanlarıyla karşılaşırız. Bunlar;  Kürk Mantolu Madonna’da anlatıcıyla iş arkadaşı olan Raif Efendi, Satranç’da ise acemi oyunculara satranç maçında yardım eden adını bilmediğimiz Dr. B’dir.

Raif Efendi kendini ön plana atmamış düzenli bir hayatı olan eşi ve çocuklarıyla sakin bir hayatı olan yaşını almış biridir. Dr. B ise varlıklı bir aileden gelen ve içine kapanık bir insandır ve geçmişi hakkında çok fazla çok bilmiyoruz.

Kürk Mantolu Madonna kitabında Raif Efendi’nin yazdıkları  üzerinden konu anlatıldığı için daha çok monolog bir anlatımla onun yurtdışında gözlemleri, mekanlar, nesneler ve bunlar hakkında düşüncelerine odaklanılır. Roman boyunca Raif Efendi’nin günlükleri aracılığıyla okuyucuya, onun iç dünyasına ve yaşadığı deneyimlere daha derinlemesine bir bakış sunulur. Bu şekilde, karakterin duygusal evrimi ve kişisel deneyimleri daha iyi anlaşılır, aynı zamanda kitabın ana teması olan aşk, özlem ve insan ilişkileri üzerine düşünmeye yönlendiriliriz.

Öte yandan “Satranç” kitabında, anlatıcının dikkatli gözlemleri ve detaylı anlatımı, oynanan satranç oyununu bize açıklar. Daha sonra ise Dr. B.’nin yaşadıklarını anlatırken monolog bir anlatım hakimdir. Dr. B. hakkında daha fazla bilgi edindikçe, onun satranç tarzı, davranışları, ve temel motivasyonlarına dair daha fazla anlayış geliştiririz. Kitap, Mirko Czentovic gibi tek yönlü bir yeteneğe sahip bir oyuncu ile zeki, içsel çatışmalar yaşayan ve yetenekli bir Dr. B.’nin karşılaşmasını sembolik olarak sunar, yazarın dünyaya bakış açısını derinleştirir.

Her iki kitap da, okuyucuları karakterlerin iç dünyalarına çeken ve insan ilişkileri, kişisel deneyimler, ve dünya görüşü üzerine düşünmeye yönlendiren özel eserlerdir. Bu kitapları okurken, bu iki yolculuğun tadını çıkarmanız dileğiyle.

Önceki İçerikMakale Deneme Arasındaki Fark Nedir
Sonraki İçerikSimyacı Kitap İncelemesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz