Ana Sayfa Kitap Sokrates’in savunması inceleme

Sokrates’in savunması inceleme

1670
7
sokratesin savunması kitap incelemesi
Reklam

 

Sokrates’in savunması inceleme

Felsefeye ilgisi olan olmayan herkesin tanıdığı birisidir Sokrates.

Kendi yazmış olduğu bir eseri yok Sokrates’in maalesef ama öğrencilerinden platon, hocasının mahkeme salonunda idam cezasına çarptırıldığı savunmasını ve idam gününe kadar geçirmiş olduğu son günlerini, dostlarıyla olan diyaloglarını kaleme almıştır. Yargılanma sebebi kentte inanılan tanrılara inanmadığı, yeni tanrılar icat ettiği gençleri yoldan çıkarttığı gösterilir.

Kitap dört bölümden oluşuyor.

Birinci kısımda Euthyphron Sokrates’e açılan davanın iddianamesinin verildiği dönemi işaret ediliyor.

İkinci bölüm ise Sokrates’i savunma metnini konu alıyor.

Üçüncü kısım ise Sokrates ve öğrencisi Kriton arasında geçen diyaloğu anlatıyor. Bu kısım dikkatimi çekti burada öğrencisi Sokrates’e firar etme ve cezayı paraya dönüştürmeyi teklif ediyor. Sokrates kendinden emin şekilde reddediyor.

Son kısım ise Phaidon’un ahlak üzerine diyalogları daha sonra ruh beden üzerine yaptığı konuşmaları içermekte ve Sokrates’in ölümüyle sona eriyor.

Ölümden değil, haksızlıktan korkmuş bir adamın cümleleriydi okuduğum. Sorgulama yeteneğini geliştirmek isteyen herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. 
Sokrates ölümüne kadar ahlaki inancından ve düşünce tarzından hiç vazgeçmemiştir.
Sorgulamayla gelen kuşkuyla ancak gerçek bilgi aranmaktadır. Bilginin peşinden koşmak ise düşünen ve bilgiyi araştıran insanların en önemli görevi olması gerekir. Kötülükte ancak bilgisizlik sonucu ortaya çıkmaktadır.

Biraz düşünürsek gerçekten de her şeye çabucak inanıp sorgulamadan geçirilen bu safsatalar ile dolu bilgiler hayatımızdaki kötülüklerin belki de temelidir. Bilmek, öğrenmek ve öğrendiğimizin de gerçekliğini sorgulamayla erişebileceğimiz bakış açısı yeni dünyaya bambaşka kapılar açabilir.

Bu kitap ile birlikte fayda sağlayabilecek bir çok öğreti vardır.
Benimki ise: Bilmediğimizi kabul edip bilmediklerimize de şüpheyle yaklaşmaktır. Belki o zaman anlarız kendimizi ve çevremizdeki diğer kişileri. Ama önce kendimizi .

Kitaplarla kalın. 

Önceki İçerik“İlk”
Sonraki İçerikMetilasyon,Metiyonin,Homosistein kavramları nelerdir ?
https://1kkitap.com/muzaffer

7 YORUMLAR

  1. Öncelikle Sokrates hakkın da bilgilendirme yaparak konuya girmiş olmanız hem bilgilendirici hemde merak uyandırıcı olmuş.
    Kitabın ana mantalitesini ve içeriğini çok güzel özetleyerek okumayan insanlar üzerinde merak uyandırmasına vesile olacak bir inceleme olmuş. Kaleminiz daim olsun.

  2. Tümevarımsal kuramı ilk kullanan filozof Sokrates hakkında yapmış olduğunuz inceleme birçoğumuz da merak uyandıracaktır. Emeğinize sağlık.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz